Vývar z údeného mäsa

Náročnosť
150min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Netradičný vývar prekvapí lahodnou chuťou a veľmi jednoduchou prípravou. Dobrú chuť!“

Ingrediencie

1
údené koleno
1
cibuľa
1
mrkva
1 stonka
stonkového zeleru
1
bobkový list
1 zväzok
petržlenovej vňate
niekoľko lístkov šalvie
4
klinčeky
8 zrniek
celého čierneho korenia

Postup

  1. Do hrnca na polievku dáme koleno (môžeme použiť aj údenú šunku s kosťou alebo iný kus údeného mäsa) cibuľu nakrájanú na štvrtinky, nahrubo pokrájanú mrkvu a zeler.
  2. Všetko zalejeme 2,5 litrom studenej vody. Na silnom ohni necháme zovrieť a pozbierame všetku penu.
  3. Pridáme bobkový list, petržlenovú vňať, šalviu, klinčeky a celé čierne korenie.
  4. Oheň zmiernime (varič prepneme na nižší stupeň), aby sa polievka len slabo varila, hrniec prikryjeme a varíme približne 2 hodiny.
  5. Keď je polievka hotová, precedíme ju a vyberieme mäso.
  6. Necháme ju vychladnúť a z povrchu pozbierame všetok tuk.
  7. Potom ju znova zohrejeme a chvíľu povaríme.
  8. Podávame aj s nakrájaným mäsom.

Rada

Namiesto údených kostí môžeme použiť napríklad kosti z pečeného hovädzieho alebo baranieho stehna.