Vianočka

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Príprava vianočky je síce náročnejšia, ale stojí za to.“

Ingrediencie

750 g
polohrubej múky
120 g
práškového cukru
soľ
aníz
1
vanilkový cukor
140 g
masla
2
žĺtky
mlieko
50 g
hrozienok
40 g
mandľových lupienkov

Kvások

1 kocka
droždia
1 PL
cukru
1 PL
hladkej múky
130 ml
mlieka

Postup

  1. Do vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžicu cukru aj múky a necháme na teplom mieste vykysnúť. Aníz rozdrvíme v mažiari najemno a hrozienka namočíme do vody.
  2. Do múky pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor a tiež aníz. Do stredu vyhĺbime jamku a vlejeme do nej rozpustené maslo zmiešané so žĺtkami a trochou mlieka. Pridáme kvások a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
  3. Do vykysnutého cesta zapracujeme scedené osušené hrozienka a tiež asi 2/3 mandlí. Cesto rozdelíme na 9 dielov a tie vyšúľame na rovnako veľké valčeky. Najprv pletieme zo 4 valčekov a pletenec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom ešte upletieme vrkoč z troch valčekov a položíme ho na prvý pletenec.
  4. Nakoniec pokračujeme pletencom z 2 valčekov a tie položíme navrch vianočky. Necháme ešte podkysnúť, posypeme zvyšnými mandľami a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C dozlatista. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.