„Príprava vianočky je síce náročnejšia, ale stojí za to.“
Ingrediencie
750 g
polohrubej múky
120 g
práškového cukru
soľ
aníz
1
vanilkový cukor
140 g
masla
2
žĺtky
mlieko
50 g
hrozienok
40 g
mandľových lupienkov
Kvások
1 kocka
droždia
1 PL
cukru
1 PL
hladkej múky
130 ml
mlieka
Postup
Do vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžicu cukru aj múky a necháme na teplom mieste vykysnúť. Aníz rozdrvíme v mažiari najemno a hrozienka namočíme do vody.
Do múky pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor a tiež aníz. Do stredu vyhĺbime jamku a vlejeme do nej rozpustené maslo zmiešané so žĺtkami a trochou mlieka. Pridáme kvások a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Do vykysnutého cesta zapracujeme scedené osušené hrozienka a tiež asi 2/3 mandlí. Cesto rozdelíme na 9 dielov a tie vyšúľame na rovnako veľké valčeky. Najprv pletieme zo 4 valčekov a pletenec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom ešte upletieme vrkoč z troch valčekov a položíme ho na prvý pletenec.
Nakoniec pokračujeme pletencom z 2 valčekov a tie položíme navrch vianočky. Necháme ešte podkysnúť, posypeme zvyšnými mandľami a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C dozlatista. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.
Zdieľanie receptu
COOKIES | Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v používaní tejto stránky budeme predpokladať, že ste s ňou spokojní.SÚHLASÍM