Veľkonočný tvarohový mazanec

Náročnosť
75min
Príprava

Cena / porciu
2
Počet porcií

„Tradičná sladká maškrta, ktorá nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole.“

Ingrediencie

500 g
hladkej múky
2 bal.
prášku do pečiva
500 g
termizovaného tvarohu
150 g
masla
3
vajcia
150 g
práškového cukru
1 bal.
vanilkového cukru
2 PL
rumu
100 g
hrozienok
100 g
lúpaných mandlí
1
vajce
1 PL
mlieka na potretie

Postup

  1. Hrozienka namočíme aspoň na 1 hodinu do rumu, aby napučali. Vo väčšej mise vyšľaháme maslo s obomi druhmi cukru a s vajcami.
  2. Do zmesi pridáme tvaroh, hrozienka aj s rumom, polovicu nasekaných mandlí a tiež múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na polovice.
  4. Z každej polovice vytvarujeme mazanec. Plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý ešte potrieme maslom.
  5. Na plech prenesieme obidva mazance. Každý nakrojíme do kríža, potrieme vajcom rozšľahaným s lyžicou mlieka a posypeme zvyšnými nasekanými mandľami.
  6. Mazance pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne hodinu.

Podávanie

Upečený mazanec môžeme v strede jemne pocukrovať.