Trhané jahňacie lýtko so zemiakovou plackou

Náročnosť
300min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Kto sa nebojí výziev, má trpezlivosť a odhodlanie pripraviť skutočnú lahôdku, ten si dnešný recept doslova vychutná.“

Ingrediencie

4
jahňacie lýtka
1 kg
bravčovej masti Dobrá cena
20 g
soli
8 g
mletého čierneho korenia Dobrá cena
6
stebiel tymiánu
600 g
žltej cibule
50 g
cesnaku
0,5 dl
oleja

Placka s medvedím cesnakom

1 kg
ošúpaných uvarených zemiakov
15 g
medvedieho cesnaku
500 g
hladkej múky Dobrá cena
1
vajce Mamičkine dobroty
10 g
soli
0,5 g
muškátového orecha
1 g
mletého čierneho korenia Dobrá cena
50 g
syra parmezánového typu

Uhorka s kôprom s kyslou smotanou

1
šalátová uhorka
1
vetvička čerstvého kôpru
1 g
soli
1 g
mletého čierneho korenia Dobrá cena
5 g
cesnaku
175 g
kyslej smotany Mamičkine dobroty

Postup

  1. Mäso osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Rozpálime si panvicu a opečieme prudko z každej strany. Vložíme do kastróla, zalejeme roztopenou bravčovou masťou, pridáme tymian, cibuľu nakrájanú na mesiačiky a cesnak. Konfitujeme na nízkej teplote 130 °C cca 4 hodiny, až mäso svojvoľne neodpadáva od kosti. Mäso nahrubo natrháme, masť precedíme cez sito a cesnak s cibuľou primiešame k mäsu.
  2. Zemiaky poukladáme na plech na pečenie a zasypeme hrubou soľou. Pečieme na 180 °C, pokiaľ zemiaky nie sú mäkké. Necháme vychladnúť a odležať minimálne 1 deň. Upečené a očistené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme vajce, múku, nasekaný medvedí cesnak a ostatné suroviny. Vytvoríme hladké vláčne cesto. Z cesta urobíme cca 100-gramové guľôčky, pomúčime a vyvaľkáme placku. Placku opečieme na bravčovej masti.
  3. Uhorku pozdĺžne narežeme škrabkou na zeleninu. Natrháme kôpor, pridáme ostatné suroviny a zľahka premiešame.