Tradičné moravské koláčiky

Náročnosť
80min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Neoddeliteľná súčasť na českých svadbách? Áno, hovoríme o sladkých moravských koláčikoch.“

Ingrediencie

Cesto

500 g
polohrubej múky
100 g
masla
100 g
krupicového cukru
250 ml
vlažného mlieka
40 g
droždia
1
vajce
1
vajce na potretie
pred pečením

Plnka

500 g
tvarohu
2 bal.
vanilkového cukru
1
vajce
1 téglik
slivkového lekváru
1 hrsť
mandľových lupienkov

Postup

  1. Z rozmrveného droždia, lyžičky cukru, múky a polovičky teplého mlieka urobíme kvások, necháme ho chvíľu kysnúť.
  2. Keď vykysne, pridáme k nemu múku, mlieko, maslo, cukor a vajce. Rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do vymastenej misy, prikryjeme ho a znova necháme na teplom mieste poriadne vykysnúť.
  3. Zatiaľ si tvaroh dochutíme vanilkovým cukrom.
  4. Kysnuté cesto rozvaľkáme, pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Na každé koliesko dáme lyžičku tvarohu a menšiu lyžičku lekváru. Všetko posypeme mandľovými lupienkami.
  6. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista (asi 15 minút).