Tradičné bryndzové halušky

Náročnosť
30min
Príprava

Cena / porciu
2
Počet porcií

„Naše hlavné jedlo a neoddeliteľná súčasť slovenskej kuchyne. Uvarte si dnes tradičné bryndzové halušky.“

Ingrediencie

4
zemiaky
1 ČL
soli
300 g
polohrubej múky
250 g
bryndze
200 g
slaniny
maslo (podľa chuti)

Postup

  1. Zemiaky očistíme a nastrúhame najemno.
  2. K nastrúhaným zemiakom pridáme soľ. Postupne primiešavame polohrubú múku, až kým nedostaneme správnu konzistenciu. Cesto je hotové, keď v ňom ostane stáť varecha.
  3. Kým zovrie voda, pripravíme si údenú slaninku. Nakrájame ju na rezančeky a na miernom ohni pomaly opražíme.
  4. Halušky pretláčame cez sito (na halušky) do vriacej osolenej vody. Počas varenia aj pretláčania halušky občas premiešame (aby sa nám nezlepili). Varíme ich približne 10 minút, až kým nevyplávajú.
  5. Uvarené halušky scedíme, dáme do väčšej misy a zmiešame s bryndzou. Môžeme ich poliať trochou rozpusteného masla a všetko spolu dobre premiešame. Na záver posypeme opraženou slaninkou.

Rada

Halušky scedíme nad hrncom. Vodu z halušiek nevylievame, neskôr ju použijeme na prípravu výdatnej polievky.