Spišské pirohy s kapustou a hubami

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Priamo zo Spiša vám prinášame chutný a originálny recept na pirohy.“

Ingrediencie

1 kg
zemiakov
polohrubá múka
soľ
hrsť sušených húb
2 až 3
hrste kyslej kapusty
Masť
Cikor
Soľ
mleté čierne korenie

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme, prelisujeme a posolíme. Huby namočíme, kapustu rozkrojíme na menšie kúsky.
  2. K prelisovaným zemiakom pridáme múku, premiešame a vypracujeme hladké cesto.
  3. Na plnku na masti pripravíme karamel, pridáme kapustu a scedené pokrájané huby. Dochutíme soľou aj korením a dusíme skoro domäkka. Necháme vychladnúť.
  4. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm, na polovicu poukladáme v rozostupoch kôpky plnky. Zakryjeme druhou polovicou cesta a okraje okolo plnky dobre popritláčame. Pokrájame na jednotlivé pirohy a varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
  5. Vyberieme z vody a polejeme rozpusteným maslom.