Špenátový nákyp

Náročnosť
70min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Špenát zvykneme pripravovať ako polievku či omáčku. Tento nákyp vám otvorí nové obzory.“

Ingrediencie

450 g
mrazeného špenátu
alebo
600 g
čerstvého špenátu
100 g
tvrdého syra
3
vajcia
100 g
šunky
2 PL
masla
2 PL
múky
2
strúčiky cesnaku
1
cibuľa
125 ml
kyslej smotany
čierne korenie
muškátový oriešok
soľ
olej
150 ml
mlieka
Tuk na vymastenie
a strúhanka
na vysypanie formy

Postup

  1. Špenát rozmrazíme a zlejeme prebytočnú tekutinu. Cibuľu a cesnak olúpeme, cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme. Na oleji speníme cibuľu, cesnak a podusíme spolu so špenátom.
  2. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Na masle opečieme múku, zalejeme mliekom, rozmiešame a uvaríme hustú omáčku.
  3. Do omáčky ďalej vmiešame smotanu, nastrúhaný syr, žĺtky, tuhý sneh a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nakrájanú šunku aj pripravenú omáčku premiešame so špenátom.
  4. Zapekaciu misu vymastíme a vysypeme strúhankou, naplníme špenátovou zmesou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.