Slaný koláč s posýpkou a letnou zeleninou

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Koláče nemusia byť len sladké! Pochutnajte si na sýtom slanom koláči s letnou zeleninou.“

Ingrediencie

150 ml
bezlaktózového mlieka
1/2
kocky droždia
350 g
hladkej múky
1 ČL
cukru
5 PL
olivového oleja
soľ
1
cuketa
1
baklažán
2
červené cibule
2
strúčiky cesnaku
5
malých paradajok
mleté čierne korenie
3
stonky rozmarínu
50 g
bezlaktózového masla
1 ČL
mletej sladkej papriky
1 PL
medu
250 g
bezlaktózovej
kyslej smotany
2
vajcia
tuk na vymastenie plechu

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, spojíme s 250 g múky, cukrom, 3 PL oleja a so štipkou soli. Vypracujeme hladké cesto a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť.
  2. Cuketu a baklažán očistíme, prekrojíme na polovice a nakrájame na plátky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na plátky. Paradajky prekrojíme. Na 2 PL oleja opečieme všetku zeleninu, cibuľu aj cesnak. Opekáme asi 4 minúty, ochutíme soľou, korením a necháme vychladnúť.
  3. Z 2 stoniek rozmarínu otrháme ihličky, nasekáme ich nadrobno a spojíme s maslom, paprikou, medom, s trochou soli a 100 g múky. Vypracujeme posýpku.
  4. Menší plech alebo formu na zapekanie vymastíme. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a preložíme na plech alebo do formy tak, aby vznikli aj vyššie okraje. Prikryjeme a necháme ešte 15 minút kysnúť.
  5. Kyslú smotanu a vajcia rozmiešame spolu so soľou, korením a môžeme pridať aj štipku cukru. Zeleninu rozdelíme na cesto, na ňu rozdelíme ochutenú smotanu, rozdrobíme posýpku a koláč pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 až 30 minút. Podľa potreby počas pečenia prekryjeme koláč alobalom, aby povrch neprihorel. Po upečení môžeme ešte dozdobiť rozmarínom.