Slaný koláč s bryndzou, jarnou zeleninou a údeným lososom

Náročnosť
75min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Tak ale tento recept naozaj musíte vyskúšať! Slaný koláč je výborným a sýtym jedlom pre celú rodinu.“

Ingrediencie

100 g
studeného masla
150 g
hladkej špaldovej múky
1 PL
hnedého cukru
soľ
75 g
mletých mandlí
5
vajec
1 PL
miešaných nasekaných
byliniek (pažítka, žerucha,
petržlenová vňať, kôpor...)
400 g
hrášku
2
menšie mrkvy
200 g
plátkov údeného lososa
200 g
bryndze
2 ČL
dijonskej horčice
150 ml
mlieka
2 PL
strúhanky
2 stonky
čerstvého kôpru
ostrúhaná kôra z 1/2 citróna

Postup

  1. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme. Na cesto potrebujeme 150 g múky, 1 PL hnedého cukru, ½ ČL soli, mandle, 1 vajce a 100 g masla nakrájaného na kúsky. Všetko spracujeme mixérom s nadstavcami na miesenie, potom rukami sformujeme do gule a pridáme nasekané bylinky.
  2. Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na kruh s priemerom asi 36 cm.
  3. Vložíme ho do vymastenej formy a vytiahneme až k okrajom, ktoré dobre popritláčame. Dno popicháme vidličkou, formu s cestom prikryjeme fóliou a dáme na hodinu do chladničky.
  4. Kým sa cesto chladí, uvaríme hrášok. Stačí asi 5 minút v osolenej vriacej vode. Scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Mrkvu olúpeme a nastrúhame. Plátky lososa nakrájame na pásiky.
  5. Rúru vyhrejeme na 200 °C, v mise zmiešame bryndzu, vajcia, mlieko a horčicu. Na vychladené cesto rozdelíme strúhanku, pripravenú zeleninu aj pásiky lososa.
  6. Navrch nalejeme bryndzovú zmes a slaný koláč pečieme na najspodnejšej koľajničke v rúre asi 40 minút.
  7. Koláč vyberieme a necháme na mriežke ešte aspoň 10 minút odpočívať. Kôpor umyjeme, osušíme a nakrájame nadrobno. Hotový koláč vyberieme z formy, povrch posypeme kôprom a podľa chuti aj ostrúhanou citrónovou kôrou.

Rada

Ak nemáte radi lososa, môžete ho nahradiť slaninou.