Škvarkové materáky (pagáče) z Hontu

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Domáce pagáče sú úplná lahôdka. Musíte ich vyskúšať!“

Ingrediencie

500 g
hladkej múky
500 g
škvariek
soľ
300 ml
vlažného mlieka
2
žĺtky
3 PL
šľahačkovej smotany
2 PL
vína
20 g
droždia
vajce na potretie

Postup

  1. Škvarky pomelieme, v mise spojíme múku, mlieko, žĺtky, smotanu, víno, soľ, pomleté škvarky a rozdrobené droždie. Vypracujeme hladké cesto, rozvaľkáme a poprekladáme smerom do stredu a potom ešte na polovicu.
  2. Necháme pol hodiny kysnúť a postup opakujeme. Opäť necháme podkysnúť a poprekladáme.
  3. Cesto potom rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, povykrajujeme z neho pagáče, povrch narežeme do mriežky, poukladáme na plech a necháme ešte kysnúť. Pagáče
  4. Pagáče potrieme vajcom rozmiešaným s troškou mlieka a pečieme pri teplote 200 °C asi 10 až 15 minút.