Pravé slovenské makové šúľance

Náročnosť
30min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Ako od babičky! Veď je niečo lepšie ako zemiakové šúľance s makom?“

Ingrediencie

1 kg
uvarených zemiakov
300 g
hrubej múky
3 + 3 PL
kryštálového cukru
1 bal.
vanilkového cukru
soľ
250 g
masla
2
vajcia
120 g
mletého maku
práškový cukor
na posypanie

Postup

  1. Uvarené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme 3 lyžice kryštálového cukru, štipku soli, vanilkový cukor, 2 vajcia a premiešame. Na záver pridáme 300 g hrubej múky a vypracujeme cesto.
  2. Pracovnú dosku pomúčime. Z cesta ukrojíme menší kus, z ktorého ušúľame dlhší valček, ten nakrájame asi na 2 cm kúsky. V rukách jemne šúľame.
  3. Pripravené šúľance vhodíme do vriacej osolenej vody, uvaríme na miernom ohni, až kým nevyplávajú na povrch.
  4. Keď sú uvarené, scedíme ich do misky a ešte do teplých šúľancov pridáme rozpustené maslo, 3 PL kryštálového cukru a mletý mak.
  5. Všetko spolu premiešame a servírujeme podľa chuti ešte posypané práškovým cukrom.