Poľníčkový šalát s údeným mäsom

Náročnosť
180min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Poľníčkový šalát s údeným mäsom je príjemným spestrením jedálnička nielen na jar.“

Ingrediencie

120 g
valeriánky poľnej
(šalátu poľníček)
1
uhorka
1
jablko
250 g
cvikly
300 g
údeného mäsa zo stehna
60 g
dulového džemu
20 g
medu
150 g
kyslej smotany
40 g
chrenu
3 zrnká
celého nového korenia
3
strúčiky cesnaku
2
cibule
1
bobkový list
soľ
mleté čierne korenie
čerstvý tymian
olivový olej

Postup

  1. Údené mäso opláchneme a osušíme.
  2. Vložíme do pekáča, pridáme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu, strúčiky cesnaku, nové korenie a bobkový list. Podlejeme vodou a v zakrytom pekáči pečieme pri 150 °C aspoň 1,5 hodiny.
  3. Umytú cviklu poukladáme na alobal 30 x 30 cm, osolíme, okoreníme, pridáme tymian a olivový olej.
  4. Zabalíme a pečieme asi hodinu, potom odokryjeme, potrieme dulovým džemom a pečieme ďalších 15 minút pri 170 °C, aby džem skaramelizoval.
  5. Vyberieme na tanier. Výpek použijeme ako dresing, ak treba, zredukujeme ho.
  6. Poľníček opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme v odstredivke.
  7. Kyslú smotanu necháme cez noc odkvapkať na sitku. Do odkvapkanej smotany pridáme čerstvo nastrúhaný chren, soľ a korenie. Premiešame a dáme do chladničky vychladiť. Pred podávaním pridáme do smotany med a premiešame.
  8. Do veľkej misky dáme poľníček, nakrájané jablko, uhorku, výpek. Zľahka premiešame a pridáme na plátky nakrájanú cviklu a kúsky údeného stehna. Podávame s medovo-smotanovým chrenom.

Podávanie

Môžeme podávať s bagetkou potretou bylinkovým maslom.