Novohradský mriežkový koláč

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Vianočného pečiva nie je nikdy dosť, preto tu máme pre vás výborný recept na mriežkový koláčik.“

Ingrediencie

500 g
hladkej múky
250 g
masla
250 g
práškového cukru
1
vajce
½ bal.
prášku do pečiva
1
vanilínový cukor
soľ
vajce na potretie
práškový cukor
na posypanie

Plnka

2
kocky tvarohu
práškový aj vanilínový cukor
citrón

Postup

  1. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom dopenista, potom pridáme vajce, múku zmiešanú s práškom do pečiva, štipku soli a vypracujeme hladké cesto. Zabalené do fólie dáme do chladu.
  2. Na plnku vymiešame tvaroh so žĺtkom, s práškovým aj vanilínovým cukrom a tiež s kôrou z citróna.
  3. Z cesta odoberieme asi dve tretiny, rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyvaľkané cesto prenesieme na vymastený plech. Rozotrieme tvarohovú plnku a navrch dáme vyšúľané kúsky zvyšného cesta do mriežky.
  4. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.