Nadýchaný kysnutý slivkový koláč

Náročnosť
70min
Príprava

Cena / porciu
8
Počet porcií

„Slivkový koláč poteší jednoduchou prípravou a sladkou chuťou. Zvládnu ho aj gazdinky začiatočníčky.“

Ingrediencie

Cesto

500 g
polohrubej múky
60 g
kryštálového cukru
3
žĺtky
250 ml
mlieka
42 g
droždia
soľ
250 g
masla
300 g
sliviek
2 bal.
škoricového cukru
tuk na vymastenie plechu

Posýpka

30 g
masla
50 g
krupicového cukru
50 g
hrubej múky

Postup

  1. Zo 100 ml vlažného mlieka, jednej lyžičky cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
  2. Múku vysypeme do väčšej misy, pridáme zvyšný cukor, mäkké maslo, zvyšné mlieko, 3 žĺtky a štipku soli. Všetko poriadne premiešame a na záver pridáme ešte kvások.
  3. Vypracujeme cesto, posypeme múkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť.
  4. Na posýpku si vymiešame maslo, múku a cukor. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Na cesto poukladáme očistené vykôstkované slivky, posypeme posýpkou a škoricovým cukrom.
  5. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 30 až 35 minút. Po upečení koláč poprášime práškovým cukrom.