Moravský vrabec so zemiakovou knedľou a špenátom

Náročnosť
75min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Niekedy stačí „počarovať“ s prílohami a klasika sa zmení na úplne nové jedlo.“

Ingrediencie

600 g
bravčového pliecka
soľ
čierne korenie Dobrá cena
2
cibule Zelovoc
1 PL
bravčovej masti Dobrá cena
4
strúčiky cesnaku Zelovoc
1 PL
drvenej rasce
200 ml
vývaru
trochu hladkej múky Dobrá cena

Knedľa

500 g
zemiakov uvarených v šupke
100 g
hrubej múky Dobrá cena
75 g
detskej krupice
1 vajce
Mamičkine dobroty
1 PL
lyžica soli

Špenát

olej na opečenie
4
strúčiky cesnaku
1 kg
listového špenátu
soľ
čierne korenie Dobrá cena

Postup

  1. Zemiaky nastrúhame najemno alebo prelisujeme. Múku a krupicu preosejeme a pridáme k zemiakom spolu s vajcom a soľou. Vypracujeme hladké cesto, z ktorého tvarujeme knedle dlhé asi 20 cm alebo guľky. Varíme v osolenej vode 20 - 25 minút.
  2. Mäso nakrájame na väčšie kocky, osolíme a okoreníme. Spolu s cibuľou opečieme v pekáči na rozohriatej bravčovej masti. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a rascu, krátko restujeme a podlejeme vývarom. Zakryjeme a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 45 – 60 minút. Na posledných 10 minút mäso odokryjeme. Počas pečenia mäso prelievame výpekom a podľa potreby vývarom.
  3. Medzitým pripravíme špenát, na oleji opečieme cesnak nakrájaný na plátky. Pridáme premytý a osušený špenát, osolíme, okoreníme a na prudkom ohni krátko opečieme.
  4. Upečené mäso vyberieme, pekáč so šťavou dáme na sporák, zaprášime hladkou múkou, podlejeme vývarom a prevaríme. Mäso podávame so špenátom a s knedľami podliate šťavou.