Metrový koláč z Trenčianskeho kraja

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Každá správna gazdinka by ho mala poznať a vedieť upiecť! Tak poďte s nami na to.“

Ingrediencie

260 g
polohrubej múky
240 g
práškového cukru
8 PL
oleja
4
vajcia
Asi ¾ bal.
prášku do pečiva
2,5 PL
kakaa

Plnka

150 g
práškového cukru
500 ml
mlieka
1 bal.
pudingového prášku
Zlatý klas
250 g
masla
rum
200 g
čokolády na varenie
70 g
stuženého pokrmového
tuku (Cera)

Postup

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom dopenista, postupne pridávame olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver pridáme vyšľahaný sneh z bielkov.
  2. Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej pridáme kakao. Nalejeme ich do vymastených a múkou vysypaných foriem (srnčích chrbtov) a pečieme asi 40 minút pri teplote 180 °C – pomocou špajdle zistíme, či je cesto upečené.
  3. Vychladené cesto nakrájame na rovnako hrubé plátky. Na plnku zohrejeme mlieko s cukrom, pridáme Zlatý klas a uvaríme do zhustnutia. Vychladnutý puding zapracujeme do vyšľahaného zmäknutého masla a podľa chuti pridáme ešte rum.
  4. Plnkou lepíme k sebe vždy jeden tmavý a jeden svetlý plátok cesta. Zvyšným krémom potrieme celý koláč a zachladíme. Čokoládu spolu so stuženým tukom rozpustíme a oblejeme ňou celý koláč.