Lístkové škvarkové pagáče

Náročnosť
180min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Sú chutné, slané a môžete ich servírovať samostatne alebo ako doplnok k hlavnému jedlu, či polievke. Vyskúšajte lahodné škvarkové pagáče.“

Ingrediencie

300 g
škvariek
330 g
hladkej múky
320 g
polohrubej múky
30 g
droždia
mlieko
2
žĺtky
50 g
masti
soľ
1
vajce na potretie

Postup

  1. Škvarky zomelieme a premiešame ich so 150 g múky. Do zvyšnej múky dáme kvások pripravený z droždia a 100 ml vlažného mlieka, vmiešame žĺtky, masť, štipku soli a vypracujeme hladké cesto.
  2. Cesto trochu pomúčime, misu prekryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, do stredu vložíme pripravené cesto zo škvariek sformované do tehly. Okraje obdĺžnika preložíme na seba a jemne pritlačíme.
  4. Cesto zľahka rozvaľkáme, opäť zložíme a necháme asi 20 minút odpočívať. Opäť zopakujeme prekladanie a takto postupujeme ešte ďalšie dva razy.
  5. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, povykrajujeme pagáčiky, potrieme ich vajcom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme dozlatista.