Ľahká černicová roláda

Náročnosť
60min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Ľahký ovocný koláč, ktorý zvládne aj začínajúca gazdinka. Mňam!“

Ingrediencie

4
vajcia
soľ
100 g + 4 PL
cukru
100 g
hladkej múky
25 g
škrobovej múčky
1 ČL
prášku do pečiva
4
plátky želatíny
300 g
plnotučného jogurtu
1 až 2 PL
citrónovej šťavy
kôra z ½ citróna
300 ml
smotany na šľahanie
200 g
černíc
práškový cukor
na posypanie

Postup

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky šľaháme s 2 PL vody a štipkou soli. Potom postupne pridávame 100 g cukru a ďalej šľaháme dotuha.
  2. Žĺtky po jednom pridáme k snehu a zašľaháme. Múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva spojíme a preosejeme na sneh. Metličkou jemne zapracujeme.
  3. Cesto natrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 200 °C vo vyhriatej rúre asi 10 minút. Vyberieme a hneď preklopíme na utierku posypanú cukrom. Stiahneme papier na pečenie a roládu môžeme stočiť do utierky.
  4. Želatínu necháme napučať vo vode. Jogurt, 4 PL cukru, citrónovú šťavu a 2/3 citrónovej kôry vymiešame. Želatínu vyžmýkame, rozpustíme a pridáme do nej 3 PL krému. Rozmiešame, potom vlejeme do celého krému a premiešame.
  5. Dáme do chladničky, a keď zmes začne želírovať, pridáme 200 ml vyšľahanej smotany. Upečenú roládu naplníme krémom obložíme černicami a dáme na 10 minút do chladu. Potom opatrne zrolujeme.
  6. Niekoľko černíc rozmixujeme, prepasírujeme a spojíme s 2 PL vyšľahanej smotany. Roládu potrieme zvyšnou vyšľahanou smotanou a na niektorých miestach pridáme aj černicovú šľahačku. Posypeme zvyšnou citrónovou kôrou a do podávania skladujeme v chlade.