Kysnutý orechový závin

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Na kysnutý orechový závin nepotrebujete veľa surovín, avšak napriek tomu je výborný.“

Ingrediencie

600 g
polohrubej múky
250 g
margarínu
70 g
práškového cukru
30 g
droždia
2
vajcia
200 ml
mlieka
soľ

Plnka

200 g
mletých orechov
200 g
kryštálového cukru
100 ml
vody
citrónová kôra
mletá škorica

Postup

  1. Margarín rozdrobíme s múkou, pridáme droždie rozmiešané s cukrom a trochu ohriatym mliekom. Pridáme vajce, soľ a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
  2. Na plnku zmiešame cukor s vodou a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme mleté orechy a dochutíme ešte citrónovou kôrou a škoricou.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 cm. Na rozvaľkaný plát natrieme pripravenú plnku, zvinieme a závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Necháme ešte pol hodinu podkysnúť, znovu potrieme vajcom.
  4. Rúru vyhrejeme na 190 °C, vložíme do nej závin a upečieme dozlatista. Hotový závin posypeme cukrom.