Krémová mrkvová polievka so slaninkou a krutónmi

Náročnosť
30min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Pre všetkých milovníkov krémových polievok tu máme výborný recept na mrkvovú polievku.“

Ingrediencie

400 g
mrkvy
300 g
zemiakov
1
cibuľa
2 PL
oleja
1 PL
instantného
zeleninového vývaru
alebo 1 kocka
zeleninového bujónu
3 plátky
toastového chleba
4 plátky
prerastenej
raňajkovej slaniny
2 PL
masla
50 g
crème fraîche alebo
veľmi tučnej kyslej smotany
soľ
mleté čierne korenie
štipka cukru

Postup

  1. Mrkvu a zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a tiež nakrájame nadrobno.
  2. Na rozohriatom oleji v hrnci opečieme najprv cibuľku, pridáme zemiaky, mrkvu a prilejeme približne 800 ml vody. Potom vsypeme instantný zeleninový bujón alebo pridáme kocku bujónu. Privedieme do varu a 15 minút povaríme.
  3. Chlieb nakrájame na kocky, slaninu opečieme dochrumkava na panvici a vyberieme. Vo výpeku zo slaniny opečieme kocky chleba.
  4. Do uvarenej polievky pridáme crème fraîche alebo smotanu a rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením aj štipkou cukru a podávame s opečenou slaninou a krutónmi.

Rada

Vývar zo scedenej zeleniny môžeme použiť na druhý deň napríklad pri varení rizota.