Koláč z lístkového cesta s nektárinkami

Náročnosť
60min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Jednoduchá príprava a lahodná chuť. Upečte dnes pre svoju rodinu koláč z lístkového cesta so sladučkými nektárinkami.“

Ingrediencie

100 g + 2 PL
mäkkého masla
125 g
mletých mandlí
100 g
práškového cukru
1 PL
práškového cukru
1
vajce
1
žĺtok
1 PL
hladkej múky
450 g
mrazeného lístkového cesta
3
nektárinky
2 PL
mlieka
4 PL
nasekaných mandlí
1 PL
práškového cukru

Postup

  1. Na prípravu mandľového krému zohrejeme na panvici 1 PL masla. Za stáleho miešania na ňom opečieme mleté mandle. Necháme trochu vychladnúť a potom zmiešame so 100 g cukru. 100 g masla vyšľaháme dopenista, pridáme mandľovú zmes a 1 vajce. Nakoniec zapracujeme múku a mandľový krém dáme na 30 minút do chladničky.
  2. Rozmrazené lístkové cesto rozvaľkáme na plát 24 x 48 cm. Na cesto natrieme mandľový krém, pričom necháme asi 2 cm voľný okraj. Najprv preložíme dovnútra kratšie strany, potom aj tie dlhšie. Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na 1 hodinu dáme do chladničky, aby mandľový krém stuhol.
  3. Nektárinky umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Žĺtok rozšľaháme s mliekom a zmesou potrieme cesto. Okraje našikmo narežeme nožom, ale neprekrajujeme. Na krém poukladáme mesiačiky nektáriniek.
  4. Koláč pečieme pri teplote 200 °C asi 35 až 40 minút. Necháme vychladnúť.
  5. Na 1 PL masla opečieme nasekané mandle, posypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Krokant rozdelíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  6. Upečený koláč podávame posypaný cukrom a rozdrobeným krokantom.