Kávové kocky s krémom

Náročnosť
25min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Sladučké kávové kocky sú k poobednej kávičke ako stvorené (doslova uvarené).“

Ingrediencie

Cesto

150 g
práškového cukru
80 g
masla
1
vajce
130 g
zemiakov
trochu zrnkovej kávy
150 g
polohrubej múky
½ bal.
prášku do pečiva

Krém

200 ml
mlieka
10 g
maizeny
80 g
cukru
5 g
kávy

Postup

  1. Maslo vymiešame s cukrom a vajcom dopenista. Pridáme uvarené a prelisované zemiaky, múku, prášok do pečiva, jemne zomletú kávu a všetko dobre rozmiešame.
  2. Pripravené cesto rozotrieme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C upečieme dozlatista.
  3. Na krém najprv zalejeme mletú kávu trochou horúcej vody a necháme vylúhovať. Keď vychladne, rozmiešame v nej maizenu. Mlieko zohrejeme, rozpustíme v ňom cukor a potom zamiešame aj maizenu rozmiešanú s kávou. Miešame do zhustnutia, odstavíme a občas premiešame, aby sa nevytvorila koža. Počkáme, kým krém vychladne.
  4. Na upečené vychladnuté cesto natrieme uvarený krém, ktorý sme predtým ešte prešľahali, aby nemal hrudky. Necháme v chlade stuhnúť a pokrájame na kocky. Môžeme posypať strúhanou čokoládou alebo aj troškou instantnej kávy.