Kapustový závin

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Lahodný, sýty a nenáročný na prípravu. Pripravte svojim najbližším dnes výborný kapustový závin.“

Ingrediencie

300 g
polohrubej múky
soľ
1
vajce
1
lyžička octu
1
lyžička masla
vlažná voda

Plnka

1,5 kg
hlávkovej kapusty
soľ
150 g
masla
100 g
hrozienok
2
lyžičky mletej škorice
180 g
cukru

Postup

  1. Múku so štipkou soli preosejeme na dosku, pridáme vajce, ocot, olej alebo maslo, podľa potreby vodu a nožom spracúvame na cesto. Pripravené cesto niekoľkokrát buchneme o dosku, prstami vytiahneme do výšky a spracúvame, kým sa prestane lepiť o dosku.
  2. Vypracované polotuhé cesto dáme na dobre pomúčenú dosku, zakryjeme nahriatym hrncom a necháme pol hodiny odpočívať. Na plnku si najemno nakrájame očistenú kapustu, trocha osolíme a na tretine masla udusíme domäkka. Plnka nesmie mať v sebe veľa vody!
  3. Stôl prikryjeme čistým obrusom, posypeme múkou, odpočinuté cesto dáme na obrus, valčekom najprv rozvaľkáme a potom ešte namastenými hánkami rúk vyťahujeme do strán. Pripravené cesto pokvapkáme roztopeným maslom.
  4. Na pripravené cesto dáme vychladnutú kapustovú plnku, posypeme cukrom, hrozienkami a škoricou a pokvapkáme trochou rozpusteného masla.
  5. Okraje cesta založíme a cesto pomocou obrusu pomaly zvinieme, dobre potrieme maslom. Závin môžeme pokrájať na rovnako veľké kusy alebo ho stočíme tak, aby sa zmestil na plech. V rúre vyhriatej asi na 170 až 180 °C pečieme približne 35 minút.