Kapustníky

Náročnosť
90min
Príprava

Cena / porciu
6
Počet porcií

„Tradičné jedlo našich starých mám, ktoré nikdy nesklame. “

Ingrediencie

600 g
polohrubej múky
25 g
droždia
250 ml
mlieka
30 g
práškového cukru
soľ
2
žĺtky
70 g
masla
masť na vymastenie
plechu a potretie

Plnka

50 g
masti
600 g
hlávkovej kapusty
soľ
mletá škorica
cukor

Postup

  1. Z trochy múky, mlieka, droždia a cukru vymiešame kvások. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť. V mise spojíme preosiatu múku, soľ, žĺtky, roztopené maslo a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké cesto a na teplom mieste ho necháme dobre vykysnúť.
  2. Na plnku opražíme v rozohriatej masti na rezance nakrájanú kapustu, osolíme, posypeme škoricou, podľa chuti osladíme a prikryté dusíme domäkka.
  3. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske, pokrájame na štvorce a naplníme pripravenou vychladnutou plnkou.
  4. Cesto preložíme, okraje popritláčame, kapustníky poukladáme na vymastený plech a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom kapustníky potrieme masťou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C dozlatista.