Jablkovo-makový koláč s tvarohom

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Domáca sladkosť pre malých aj veľkých? Jablkovo-makový koláčik budete zbožňovať.“

Ingrediencie

Cesto

1 kocka
droždia
100 ml
mlieka
400 g
polohrubej múky
150 g
masla
100 g
kryštálového cukru
štipka soli
tuk na vymastenie plechu

Maková plnka

250 ml
mlieka
30 g
masla
50 g
detskej krupice
250 g
mletého maku
2-3 PL
rumu
150 g
kryštálového cukru

Tvarohová plnka

50 g
masla
100 g
kryštálového cukru
50 ml
mlieka
3
žĺtky
2 bal.
vanilínového cukru
500 g
tvarohu
1 lyžica
maizeny
30 g
hrozienok
Kôra a šťava z ½ citróna
4
jablká

Postup

  1. Z droždia, mlieka a štipky cukru vymiešame kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Do misy dáme múku, maslo, cukor, štipku soli, kvások a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme kysnúť asi 45 minút.
  2. Na makovú plnku zohrejeme mlieko s maslom, postupne primiešame krupicu. Keď zmes zhustne, primiešame rum, cukor, mak a odstavíme.
  3. Na tvarohovú plnku vyšľaháme žĺtky s kryštálovým aj vanilínovým cukrom a s maslom. Postupne pridáme mlieko, tvaroh, maizenu, kôru a šťavu z citróna aj hrozienka.
  4. Hlboký plech vymastíme a rozložíme doňho rozvaľkané vykysnuté cesto. Naňho natrieme makovú plnku a poukladáme olúpané a na mesiačiky nakrájané jablká.
  5. Na jablká natrieme tvarohovú plnku a koláč pečieme pri 180 °C asi 45 minút.