Jablkovo-gaštanové brownies

Náročnosť
90min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Vláčne, chrumkavé brownies z jabĺk a gaštanového pyré sú ideálnom dezertom k poobednej kávičke. “

Ingrediencie

1,5 kg
jabĺk
1 kocka
gaštanového pyré
4 lyžice
citrónovej šťavy
400 g
čokolády na varenie
250 g
masla
200 g
vlašských orechov
325 g
hladkej múky
2 lyžičky
prášku do pečiva
7
vajec
350 g
cukru
1 balíček
vanilkového cukru
Štipka
soli
25 g
kokosového tuku
100 g
smotany na šľahanie

Postup

  1. Jablká rozštvrtíme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov, prekrojíme ešte na polovice a premiešame v mise s citrónovou šťavou.
  2. 300 g čokolády nasekáme a spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Necháme za občasného premiešania asi 10 minút chladnúť. Gaštanové pyré nastrúhame. Orechy nasekáme nahrubo.
  3. Múku zmiešame s práškom do pečiva, vajcia rozšľaháme. Čokoládu dáme do veľkej misy, pridáme cukor aj vanilkový cukor, soľ, vajcia, 150 g orechov a múku. Metličkou všetko spolu vymiešame na hladké cesto. Ak by bolo cesto príliš husté, môžeme ho zriediť niekoľkými lyžicami mlieka alebo smotany.
  4. Plech vymastíme, nalejeme doňho pripravené cesto a navrch rozdelíme olúpané, nakrájané jablká. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 40 až 45 minút. Koláč vyberieme z rúry a necháme na mriežke chladnúť aspoň 3 hodiny.
  5. 100 g čokolády a kokosový tuk spolu so smotanou rozpustíme vo vodnom kúpeli na miernom ohni a necháme asi 10 minút odstáť, potom pomocou lyžice nastriekame na koláč a necháme ďalej ešte aspoň hodinu chladnúť.