Jablkovo-černicový koláč

Náročnosť
65min
Príprava

Cena / porciu
8
Počet porcií

„Upečený z toho najlepšieho, čo nájdete v každej slovenskej záhrade. Mňam!“

Ingrediencie

250 g
zrelých černíc
1
veľké jablko
250 g
polohrubej múky
1 ČL
prášku do pečiva
2
vajcia
postrúhaná kôra
z ½ pomaranča
175 g
masla
175 g
práškového cukru
2 PL
cukru na posýpku
1 ČL
mletej škorice

Postup

  1. Múku dáme do misy spolu s maslom a cukrom, prstami rozdrobíme na mrveničku. Odoberieme z nej asi 5 lyžíc na posýpku a pridáme ešte 2 lyžice cukru a škoricu.
  2. Očistené jablko postrúhame, pridáme rozšľahané vajcia, pomarančovú kôru, prášok do pečiva a spolu dobre vymiešame. Potom zmes pridáme do mrveničky a vypracujeme cesto. Do cesta opatrne zapracujeme asi 2/3 černíc.
  3. Bochníkovú formu vymastíme tukom a vyložíme papierom na pečenie. Do formy nalejeme cesto, navrch dáme zvyšné černice, potom posýpku a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 až 180 °C.
  4. Pečieme asi 45 až 50 minút. Necháme vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme a krájame na plátky.