„Poznáte niečo lepšie ako horúcu jablkovú štrúdľu po chutnom obede?“
Ingrediencie
Cesto
125 g
zmäknutého masla
300 – 350 g
hladkej múky
1/2 bal.
prášku do pečiva
1
vajce
100 ml
mlieka
štipka soli
Plnka
1,5 kg
kyslých jabĺk – hmotnosť po očistení
100 g
kryštálového cukru
šťava z polovice citróna
hrsť hrozienok
1 bal.
škoricového cukru
mletý mak
4 PL
strúhanky
4 PL
masla
mlieko na potretie
Postup
Z múky, masla, vajca, mlieka, štipky soli a prášku do pečiva vypracujeme hladké cesto. Cesto sa nesmie lepiť (vypracujeme ho ručne alebo pomocou kuchynského robota).
Pripravené cesto preložíme na pomúčenú dosku a necháme ho chvíľu odpočívať.
Zatiaľ si pripravíme náplň a predhrejeme rúru na 200 °C. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
Jabĺčka ošúpeme, nastrúhame (nahrubo) a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme k nim kryštálový a škoricový cukor, hrozienka (môžeme ich predtým spariť vriacou vodou) a všetko spolu dobre premiešame.
Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla, na ktorom opečieme strúhanku. Keď má zlatistý nádych, odstavíme ju.
Cesto rozdelíme na 4 časti a postupne vyvaľkáme natenko (cesto musí byť pružné, aby sa netrhalo).
Každý plát cesta posypeme lyžicou opečenej strúhanky a rovnomerne navrstvíme jablkami (na každú časť cesta dáme štvrtinu pripravených jabĺk). Šťavu z jabĺk vytláčame len mierne, pretože chceme, aby štrúdle boli šťavnaté.
Do plnky môžeme pridať aj mletý mak, v tom prípade stačí jablká posypať makom. Okraje cesta zahneme dovnútra a cesto zavinieme.
Štrúdle poukladáme na plech a potrieme rozpusteným maslom. Pečieme približne 30 až 35 minút dozlatista.
Po upečení ešte horúce štrúdle potrieme mliekom. Necháme ich na plechu vychladnúť a pred nakrájaním posypeme práškovým cukrom.
Zdieľanie receptu
COOKIES | Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v používaní tejto stránky budeme predpokladať, že ste s ňou spokojní.SÚHLASÍM