Hustá gulášová polievka

Náročnosť
80min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Hustá gulášová polievka s chlebom patrí k tradičným jedlám, ktoré sú súčasťou nášho jedálnička doteraz.“

Ingrediencie

300 g
bravčového mäsa z pliecka
1 PL
gulášového korenia
1 PL
oleja
1
veľká cibuľa
2
strúčiky cesnaku
1
väčšia paradajka
1
zelená paprika
4
zemiaky
3
bobuľky nového korenia
1 ČL
mletej červenej papriky
1 ČL
drvenej rasce
1 ČL
sušeného majoránu
soľ
mleté čierne korenie
kyslá smotana na ozdobenie

Postup

  1. Mäso umyjeme, usušíme a nakrájame na menšie kocky. Posypeme poriadne gulášovým korením, premiešame a ne¬cháme v mise chvíľu odležať.
  2. Zatiaľ v hrnci rozohrejeme olej, na ktorom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.
  3. Do hrnca primiešame na menšie kúsky nakrájanú a olúpanú paradajku, na pásiky nakrájanú papriku a celé nové korenie. Krátko všetko spolu podusíme.
  4. K zelenine pridáme odležané mäso, posypeme mletou paprikou a rascou. Dusíme približne 15 minút (prikryté pokrievkou).
  5. Do polievky pridáme ešte 1 očistený zemiak nastrúhaný najemno. Podlejeme horúcou vodou (stačí trochu), premiešame a dusíme ďalších 10 minút. Prilejeme ešte 1,2 l horúcej vody a za občasného miešania varíme 20 až 25 minút.
  6. Keď je mäso takmer mäk¬ké, pridáme do polievky na kocky pokrájané zvyšné zemiaky. Varíme ešte asi 10 minút – až kým nie je mäso úplne mäkké.
  7. Nakoniec polievku dochutíme majoránom, mletým korením a soľou.

Podávanie

Na tanieri ozdobíme kopčekom kyslej smotany a podávame s chlebom.