Hubový koláč so slaninou

Náročnosť
70min
Príprava

Cena / porciu
8
Počet porcií

„Je rýchly na prípravu, zasýti a tak výborne chutí! Hubový koláč je ideálnou voľbou na obed či večeru.“

Ingrediencie

150 g
hladkej múky
Soľ
Mleté čierne korenie
110 g
masla
200 g
tučného tvarohu
1 lyžica
citrónovej šťavy
600 g
húb
1
pór
2 lyžice
oleja
150 g
na kocky nakrájanej oravskej slaniny
3
vajcia
2 lyžice
strúhanky

Postup

  1. Na cesto zmiešame múku, štipku soli a nastrúhame aj maslo. Premiešame varechou, pridáme 50 g tučného tvarohu, 4 lyžice studenej vody a lyžicu citrónovej šťavy. Všetko opäť premiešame varechou a potom ešte krátko rukami.
  2. Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 30 cm a vložíme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm. Cesto popritláčame aj na boky formy a dno popicháme vidličkou. Na hodinu odložíme do chladničky.
  3. Huby očistíme a nakrájame. Rovnako očistíme aj pór, ktorý nakrájame na tenké kolieska. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej, opečieme nakrájanú slaninu, ktorú potom vyberieme. Na vypečenom tuku opečieme nakrájané huby a opekáme, kým sa neodparí tekutina z húb. Potom krátko opečieme s hubami aj nakrájaný pór. Ochutíme soľou, korením a prisypeme kocky slaniny.
  4. Na vychladené cesto nasypeme strúhanku, pripravenú plnku a zalejeme zmesou rozšľahaných vajec s tvarohom dochutených soľou a korením. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút.