Hubová mačanka

Náročnosť
30min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Mačanka, alebo ľudovo nazývaná kyšeľ je tradičné ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska. Pripravte si ju dnes s nami.“

Ingrediencie

hrsť
sušených húb
1
cibuľa
150 g
slaniny
1 l
šťavy z kyslej kapusty
2
strúčiky cesnaku
bobkový list
hrubá múka na zahustenie
soľ
2
zrnká nového korenia
6
zrniek čierneho korenia
mletá červená paprika

Postup

  1. Huby namočíme do vody a do hrnca nalejeme šťavu z kyslej kapusty. Hrniec postavíme na sporák, pridáme namočené huby aj s vodou, v ktorej sa namáčali. Do hrnca pridáme bobkový list, soľ a čierne korenie. Všetko spolu varíme, kým huby nezmäknú.
  2. Slaninu nakrájame a opražíme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme 1 až 2 lyžice múky, opražíme a zaprášime červenou paprikou. Zápražku zalejeme studenou vodou a vlejeme do variacej sa mačanky.
  3. Varíme približne 5 minút.

Podávanie

Mačanku podávame s chlebom alebo hriankami.