Hroznový závin

Náročnosť
90min
Príprava

Cena / porciu
2
Počet porcií

„Sladký dezert ocenia všetky maškrtné jazýčky. Koláčik je jednoduchý na prípravu a výborne chutí.“

Ingrediencie

250 g
polohrubej múky
soľ
30 g
masla
½
vajca
1 ČL
octu
vlažná voda

Plnka

1 kg
hrozna
200 g
cukru
100 g
strúhanky
50 g
masla
mletá škorica

Postup

  1. Do múky pridáme roztopené maslo, vajce, soľ, ocot, vlažnú vodu a vypracujeme cesto, ktoré by malo mať polotuhú konzistenciu. Prikryjeme ho zohriatou nádobou a necháme asi 15 minút odležať.
  2. Na pomúčenom obruse cesto najprv trochu rozvaľkáme a potom rukami povyťahujeme do strán. Okraje opatrne odrežeme alebo ich môžeme aj odstrihnúť.
  3. Cesto posypeme strúhankou, umytým a prebratým hroznom, cukrom, škoricou a pokvapkáme roztopeným maslom.
  4. Pomocou obrusu cesto zvinieme a potrieme ho rozšľahaným vajcom zmiešaným s roztopeným maslom. Závin prenesieme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 25 až 30 minút do zlatohneda.
  5. Upečený závin posypeme cukrom.