Domáce zemiakové pirohy pnené trhaným bravčovým plieckom

Náročnosť
450min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Kto sa nezľakne času prípravy ani náročnosti, ten sa odmení klasikou vylepšenou do dokonalosti.“

Ingrediencie

Pirohy

1 kg
zemiakov
500 g
hladkej múky
1
vajce
50 g
parmezánu
1 g
korenia
5 g
soli
0,5 g
muškátového orecha
800 g
bravčového pleca
300 g
cibule
10 g
soli
3 g
korenia
1 kg
oleja
50 g
cesnaku

Ozdoba

1
jarná cibuľka
250 g
kyslej smotany
200 g
oravskej slaniny v celku
20 g
pažítky

Postup

  1. Cesto: Zemiaky upečieme na soli deň dopredu. Ošúpeme a nastrúhame zemiaky najemno, pridáme múku, vajce, parmezán, soľ, korenie a muškátový orech. Vypracujeme príjemné cesto, ktoré sa nelepí. Cesto si rozdelíme na viac kusov, rozvaľkáme na cca 2 mm hrúbku a vykrojíme kruh. Do stredu vložíme natrhané bravčové pliecko, kraje cesta natrieme vodou a cesto preložíme, okraje zatlačíme vidličkou. Pirohy vložíme do vriacej osolenej vody a varíme, pokiaľ nevyplávajú.
  2. Mäso: Bravčové pliecko nasolíme, nakoreníme a potrieme olejom. V rozpálenom hrnci prudko opečieme z každej strany. Pridáme cibuľu nasekanú na mesiačiky, celý cesnak a zalejeme olejom tak, aby bolo mäso ponorené. Prikryté konfitujeme / pečieme na 130 °C v oleji alebo vo vlastnej šťave 5 - 7 hodín. Mäso po 3 hodinách skontrolujeme. Čas prípravy je individuálny a podľa toho sa riadime pri dĺžke pečenia. Hotové mäso sa musí rozpadať a nesmie byť vysušené! Pliecko vyberieme z masti a necháme vychladnúť.
  3. Olej precedíme a odložíme na chladné miesto (môžeme ho použiť viackrát). Polovicu cibule a cesnaku pridáme k mäsu a druhú polovicu si odložíme na servírovanie.