Cviklovo-čokoládový koláč

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Netradičné spojenie cvikly a čokolády vás príjemne prekvapí. Cviklovo-čokoládový koláč je naozajstná dobrota.“

Ingrediencie

375 g
uvarenej cvikly
300 ml
slnečnicového oleja
5
vajec
275 g
hladkej múky
3 lyžičky
prášku do pečiva
110 g
kakaa
375 g
cukru
1 balíček
vanilkového cukru
Štipka
soli

Postup

  1. Cviklu nakrájame na kocky a spolu s olejom rozmixujeme ponorným mixérom. Po jednom pridávame a zašľahávame vajcia.
  2. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, kakao, cukor aj vanilkový cukor a soľ. Pridáme aj cviklovú zmes a vymiešame hladké cesto.
  3. Formu na koláč (srnčí chrbát, dĺžka 30 cm, objem 2,5 l) vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou, nalejeme do nej cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 75 minút. Posledných 20 minút koláč prikryjeme alobalom, aby povrch neprihorel.
  4. Upečený koláč vyberieme a necháme chladiť vo forme asi polhodinu, potom vyklopíme, necháme celkom vychladnúť, nakrájame a posypeme kakaom aj práškovým cukrom.