Cestoviny s tekvicou

Náročnosť
50min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Cestoviny s tekvicou sú sýte, chutné a váš rodinný rozpočet sa tiež určite poteší.“

Ingrediencie

250 g
cestovín
1
tekvica hokkaido
1
hlavička cesnaku
250 ml
smotany na varenie
soľ
olivový olej extra virgin
muškátový oriešok
biely balzamikový ocot
parmezán
tekvicový olej

Postup

  1. Tekvicu umyjeme (nešúpeme), vydlabeme vnútro a aj so šupkou ju nakrájame na malé kúsky.
  2. Rúru si predhrejeme na 200 °C.
  3. Plech vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň pripravenú tekvicu a celé strúčiky neošúpaného cesnaku. Všetko jemne pokvapkáme olivovým olejom a pečieme približne 15 minút do zmäknutia. Občas premiešame (aby tekvica neprihorela).
  4. Využijeme čas, kým sa tekvica upečie, a zatiaľ si uvaríme cestoviny. Pri varení postupujeme podľa návodu na obale (záleží od druhu zvolených cestovín).
  5. Na olivovom oleji osmažíme trošku cesnaku, zalejeme smotanou na varenie a necháme zovrieť.
  6. Z rúry si vytiahneme plech, upečený cesnak ošúpeme a spolu s časťou tekvice ho pridáme do smotanovej omáčky. Povaríme spolu ešte približne 5 minút, aby sme zredukovali hustotu omáčky. Takto pripravenú omáčku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou, muškátovým orieškom a asi 2 – 3 lyžicami bieleho balzamikového octu (množstvo závisí od toho, aká je tekvica sladká).
  7. Na záver môžeme všetko zmiešať dokopy – uvarené cestoviny, pripravenú omáčku a kúsky opečenej tekvice. Servírujeme s nastrúhaným parmezánom a jemne pokvapkáme tekvicovým olejom.