Bratislavské orechové rožky

Náročnosť
35min
Príprava

Cena / porciu
viac
Počet porcií

„Orechové rožky. To je vôňa detstva, to sú spomienky na Vianoce, na babičku...Proste tá najkrajšia nostalgia.“

Ingrediencie

500 g
polohrubej múky
100 g
masla
100 g
bravčovej masti
vajce na potretie
40 g
droždia
250 ml
mlieka
2
žĺtky
60 g
cukru
soľ
250 g
vlašských orechov
50 g
strúhanky
250 g
práškového cukru
citrónová kôra

Postup

  1. Múku spojíme s maslom a masťou. Z droždia, mlieka a cukru vymiešame kvások a necháme ho vykysnúť. Do múky pridáme kvások aj žĺtky, ešte soľ a vypracujeme hladké cesto.
  2. Z práškového cukru a vody vymiešame a uvaríme hustý sirup, pridáme doňho mleté orechy, strúhanku aj citrónovú kôru.
  3. Pripravené cesto rozdelíme na 3 časti a každú časť ešte rozdelíme na 10 až 12 dielikov. Každý dielik rozvaľkáme na kruh veľký asi ako dlaň, do stredu dáme trochu plnky a zvinieme do rožka. Takto spracujeme všetko cesto. Rožky poukladáme na plech, potrieme vajcom a necháme ešte hodinu kysnúť.
  4. Rožky pečieme pri teplote 200 °C asi 10 minút.