Abovské bobaľky

Náročnosť
120min
Príprava

Cena / porciu
4
Počet porcií

„Tradičné opekance? To je chuť Vianoc, sviatkov a pohody.“

Ingrediencie

1 kg
polohrubej múky
mlieko
100 ml
oleja
2
vajcia
2 kocky
droždia
kryštálový cukor
200 g
maku
100 g
masla

Postup

  1. Na kvások rozdrobíme do vlažného mlieka droždie, pridáme cukor, trošku múky a necháme v teple vykysnúť.
  2. Do preosiatej múky pridáme vajcia, trochu mlieka, štipku soli, kvások a olej. Vypracujeme hladké cesto a necháme v teple vykysnúť.
  3. Na pomúčenej doske rozdelíme cesto na viac častí, každú nakrájame na rovnako veľké kúsky a vyšúľame valčeky (bobaľky), ktoré poukladáme na vymastený plech. Pečieme pri teplote 180 °C dozlatista.
  4. Na druhý deň polejeme bobaľky horúcou vodou, scedíme, polejeme maslom a posypeme makom a cukrom.